dimecres, 17 d’octubre del 2007

L'Hort dels Mestres de Catarroja es converteix en un símbol de la resistència contra el PAI "Nou Mil·lenni"

Els últims dies l'Hort dels Mestres de Catarroja (L'Horta Sud) s'ha convertit en un símbol de la resistència dels moviments socials contra el macroprojecte urbanístic Nou Mil·lenni. Es tracta d'una masia del segle XVIII amb un gran valor històric i cultural, que va pertànyer a la família dels Borbons i que es trobava en tràmits de ser declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) per part de la Generalitat Valenciana.
El passat cap de setmana, coincidint amb el pont i les fortes pluges, l'alqueria va aparèixer parcialment ensorrada, amb la curiositat de què els enderrocs estaven organitzats en grups de materials, separats perfectament.

Contextualització

L'Hort dels Mestres, junt a altres 5 masies centenàries, es troba en el centre de l'espai agrícola amenaçat pel PAI Nou Mil·lenni, responsabilitat d'una empresa mixta integrada per la promotora Llanera i l'Institut Valencià de l'Habitatge (IVVSA), amb la col·laboració dels partits del govern municipal, PP i Unió Valenciana.

Aquesta actuació triplicarà la població de Catarroja amb 12.000 habitatges nous, un camp de golf i un centre comercial, i quedarà destruïda l’última zona d'horta que queda al terme. El creixement anòmal que suposarà la construcció del Nou Mil·lenni no solament augmentarà les ja existents deficiències socials en matèria d'educació, sanitat, habitatge, etc. que pateix el poble, sinó també suposarà un atac frontal al patrimoni cultural, històric i natural de la nostra comarca (conseqüències sobre l'albufera, destrucció d'espais agrícoles fins ara protegits, desaparició de flora i fauna autòctones, atacs al patrimoni arquitectònic i a formes de vida tradicionals, etc.). A més, la viabilitat del projecte ha sigut posada en dubte per professionals en diverses ocasions per qüestions relacionades amb l'abastiment d'aigua i el perill d'inundació de la zona.

Des de l'aparició d'aquesta amenaça sobre el poble de Catarroja, ara ja fa més d'un any, diversos col·lectius i persones del poble s'han organitzat, en torn a la Plataforma "Salvem Catarroja", on participa activament l'organització juvenil Maulets, per tal de mobilitzar i conscienciar la població, on ha aconseguit gran suport en determinades ocasions mitjançant la recollida de signatures i diverses convocatòries.
És en aquest context on cal emmarcar l'enderrocament il·legal de l'Hort dels Mestres.



Els últims dies (I): les primeres reaccions

El passat divendres, quan els veïns dels voltants de l'Hort dels Mestres se n'adonaren del que havia passat es posaren en contacte amb la plataforma i els mitjans de comunicació per denunciar els fets. Les reaccions se succeïren amb rapidesa i, poc a poc, es va aclarir la situació.
Mentre que l'alcalde, Francisco Chirivella (PP), defensava als mitjans de comunicació que l'enfonsament havia sigut conseqüència de les pluges, els moviments socials van confirmar el que ja sospitaven. La disposició dels materials, nous testimonis de veïns i les marques de rodes sobre la terra ens indicaven que la demolició havia sigut obra d'unes excavadores.
Dissabte i diumenge desenes de persones passaren al llarg del dia per la zona per informar-se de la situació i protestar contra l'enderrocament, amb la col·locació de pancartes contra el Nou Mil·lenni, amb lemes com "Catarroja Resistix" o "L'alcalde destrueix el nostre patrimoni", aquesta última signada per Maulets.
A més, un grup de persones, dirigits per Miquel Martí, arqueòleg del poble, començaren a excavar l'alqueria i a estudiar la possibilitat de reconstruir-la.


Els últims dies (II): l'ajuntament es desemmascara

Dilluns de matí el treball de reconstrucció es va vore interromput per la presència de tècnics de l'ajuntament, que en un primer moment van confondre els voluntaris amb membres de l'empresa de demolició i es dirigiren a ells per saber si ja havien acabat el seu treball. En assabentar-se de que s'havien desemmascarat davant de l'oposició avisaren a la policia i ordenaren precintar la zona, i amenaçaren literalment de mort els veïns que protestaven. Entre els agressors es trobava precisament un familiar de l'alcalde.
Per acabar de confirmar la implicació de l'Ajuntament en els esdeveniments molts assistents pogueren sentir clarament com l'alcalde preguntava als policies per la radio si ja s'havia aconseguit enfonsar definitivament la casa.

Els últims dies (III): Organitzar la resistència

A partir d'aquest moment, desenes de persones s'han concentrat contínuament les 24 hores del dia davant de la masia, vigilats per policies i persones enviades per l'ajuntament, i rebent la solidaritat constant d'habitants de tota la comarca. En els moments més complicats, provocats per la pluja, s'ha contat amb la complicitat dels veïns (principals perjudicats pel projecte i part més activa del moviment de protesta) que s'han encarregat de vigilar que les màquines no acabaren el seu treball.
Un dels episodis més emotius d'aquesta setmana es va viure la matinada del 15 al 16 d'octubre, quan un grup voluntaris passaren tota la nit davant de l'alqueria i reberen la solidaritat esporàdica de molts veïns de la comarca que els acompanyaren en moments puntuals, que amenitzaren també la vetllada amb música d'artistes de la zona, que interpretaren cançons pròpies i altres versions tradicionals.
Actualment la protesta continua.

Algunes consideracions finals

Per acabar, l'assemblea de Maulets de l'Horta Sud fem les següents consideracions:

1- Entenem que la destrucció de l'Hort dels Mestres és una maniobra de l'Ajuntament de Catarroja, pressionat per l'empresa Llanera, per agilitzar la posada en marxa del PAI. Recordem que la protecció (en procés) de les 6 masies de la zona pot posar en perill, o com a mínim obligar a reformular, la construcció del Nou Mil·lenni. És un risc que els principals beneficiaris econòmics de l'operació (especuladors i polítics corruptes) no estan disposats a acceptar. Exigim a l'Ajuntament de Catarroja i a la Generalitat la reconstrucció, la protecció immediata i la promoció cultural de les masies, a més d'obrir investigacions per esbrinar qui es troba darrere d'aquesta actuació.

2- Exigim la paralització del projecte Nou Mil·lenni, dissenyat per beneficiar uns pocs i que atempta directament contra el patrimoni cultural, històric i natural de tots els valencians i les valencianes. Es tracta d'un projecte innecessari i injustificable, que acabarà amb la identitat de Catarroja, i la convertirà en una ciutat dormitori més. Exigim a l'administració pública polítiques dirigides en una altra direcció, que aposten per la revalorització de la nostra agricultura i que conserven els modes de vida tradicionals del nostre poble, així com els nostres espais naturals i tot el nostre patrimoni.

3- Entenem que la quantitat d'habitatges buits a Catarroja i a la resta de la comarca és desorbitat i per tant ens oposem fermament a la dinàmica constructora a la que ens tenen acostumats els nostres ajuntaments. Exigim polítiques de rehabilitació i no de destrucció, per conservar les trames urbanes històriques dels nostres barris i promoure un habitatge digne.

4- Denunciem l'actuació de bona part de la classe política institucional que es troba a l'oposició, que solament ha intervingut en el conflicte per eixir als mitjans de comunicació.

5- Animem a la societat civil de tota la comarca a solidaritzar-se amb els afectats i a sumar-se a la lluita contra l'especulació urbanística a Catarroja. Considerem que cal resistir i guanyar aquesta xicoteta batalla de no deixar que acaben amb el que queda de l'Hort dels Mestres, perquè és necessari començar per ací per poder guanyar la guerra contra el Nou Mil·lenni i, en general, contra tota la màfia d'especuladors, immobiliàries i polítics corruptes que campen pels despatxos de les altes esferes del nostre país.


Maulets, el jovent independentista i revolucionari
Catarroja, País Valencià (PPCC), 17 d'octubre de 2007