dimarts, 16 d’octubre del 2007

Nou d’Octubre unitari i amb novetats

Amb el lema "Enfortim l´esquerra independentista, construïm la Unitat Popular" l´organització política Endavant i les juvenils Maulets i CAJEI van eixir als carrers de València de manera unitària. La marxa va comptar amb algunes novetats respecte a altres anys, entre les quals hi va haver la de la presència de la bandera de la ciutat de València.La iniciativa d´eixir tots plegats al darrere d´una única pancarta unitària va aconseguir, segons els responsables de totes tres organitzacions, visualitzar i fer encara més evident el procés de reconstrucció i reestructurament del moviment independentista. La proposta unitària va ser molt felicitada i, de fet, el bloc independentista va ser, amb diferència, el més nombrós de la manifestació. La marxa, que va aplegar més de cinc mil persones, l´obria la pancarta de la comissió Nou d´Octubre, a la qual van seguir les de diferents partits polítics i a molta distància la del bloc de l´esquerra independentista. Al llarg del recorregut no hi van haver gaires incidents, llevat de les habituals provocacions per part de membres de l´extrema dreta local que, impunement van actuar protegits per la policia nacional.

La bandera del cap i casal

Però la d´anar tots junts al darrere d´una única pancarta no va ser l´única proposta innovadora que va dur el bloc d´Endavant, Maulets i la CAJEI a la manifestació. Abans de la pancarta de la capçalera, quatre banderes obrien el seu recorregut, la roja, la morada, una estelada i la senyera de la ciutat de València. Entre la perplexitat i no poques mostres de recolzament, per primera vegada la bandera del cap i casal, la que popularment es coneix com a "blavera", integrava i dirigia el bloc independentista. Poc abans de començar ja es van preparar els assistents i totes tres organitzacions repartiren un manifest on explicaven el perquè de la seua recuperació, que es va justificar en la necessitat de salvar un símbol històric dels Països Catalans, del segrest que pateix, des de fa anys, a mans dels sectors polítics més espanyolistes de la societat valenciana.

Parlaments i crema de fotos de Borbons
En arribar a l´estàtua de Jaume I es va fer la lectura dels parlaments i, en acabar, una quinzena de joves feren una crema de fotografies del rei espanyol, mentre eren encerclats per altres tants amb banderes que portaven la llegenda "Jo també sóc antimonàrquic". Aquesta acció, com es va reivindicar més tard, es va fer per tal de mostrar la seua solidaritat amb els independentistes que des de fa unes setmanes són citats com a imputats per l´Audiència Nacional espanyola sota l´acusació d´injúries a la corona.


Resposta de la Conselleria de Justícia i de la Delegació del Govern
Aquesta acció solidària va desfermar una campanya de criminalització per part de l´administració autonòmica valenciana i de l´Estat al País Valencià. L´endemà mateix de la manifestació, el conseller de justícia va demanar que s´actués judicialment contra els solidaris del 9 d´octubre. El testimoni d´aquesta demanda va ser pres pel delegat del Govern, qui va anunciar, en roda de premsa, que la Policia Nacional espanyola ja havia identificat no només als responsables de les cremes del dia 9, sinó també a les més de cent persones que els dies anteriors havien participat a diferents concentracions antiborbòniques. El dossier amb els més de cent cinquanta identificats, segons es va informar, ja ha estat lliurat al fiscal de l´Audiència Nacional espanyola.

font: L'Accent nº116 (Del 16 al 29 d´octubre de 2007)

- Manifest de Maulets
- Manifest Unitari de l'Esquerra Independentista