dimarts, 13 de novembre del 2007

Entrevista a L'Accent sobre l'acampada de l'Hort dels Mestres (Catarroja)

“Exigim la restauració i la protecció de l´Hort dels Mestres”
Entrevista a Luciano, jove de Catarroja acampat contra l´especulació.

Des de fa ja pràcticament un mes un grup de persones estan acampades les 24 hores del dia per protestar contra l´enderrocament il·legal d´una masia a Catarroja (l´Horta Sud). L´Accent hem pogut conversar amb un dels joves sobre la problemàtica de l´Hort dels Mestres i del Nou Mil·lenni, un PAI que triplicarà la població del poble i que afectarà a tota la comarca.

Què és l´Hort dels Mestres?
Es tracta d´una alqueria del segle XVIII situada a la zona on està projectat el Nou Mil·lenni. Té un gran valor històric i cultural. Va pertànyer a la família dels Borbó, dels Oltra i dels Benlliure, i tenim constància que a dins hi ha hagut un quadre de Benlliure, un retrat de Felip IV, litografies, material cartogràfic, ceràmiques de gran valor, etc. De fet estava en procés de ser declarada bé d´interès cultural (BIC) per la Conselleria i la seua estructura està protegida des del 1987.


Què va passar exactament la nit de l´11 d´octubre?
El matí del dia 12 uns veïns ens informaren que la masia estava mig ensorrada, coincidint amb les fortes pluges, i ràpidament ens desplaçàrem un grup de gent a la zona. El que ens trobàrem fou els enderrocs organitzats per materials i marcades en terra les marques de dos excavadores. Era evident que havia sigut una acció intencionada.

Quina va ser la resposta de l´Ajuntament?
En un primer moment l´alcalde, Francisco Chirivella (PP), va dir que havien sigut les pluges. Però quan demostràrem a l´opinió pública i a la premsa que això no era aixina, perquè la pluja ni organitza els materials ni deixa marques, l´alcalde va dir que havia sigut una excavadora que estava netejant la zona i que era un accident. Nosaltres no creguem eixa versió perquè uns dies després representants de l´ajuntament ens confongueren amb els membres d´una empresa d´enderrocaments i ens preguntaren si estàvem allí per acabar de tirar la casa. A més sabem que és una zona molt conflictiva pel tema del Nou Mil·lenni.


Què és exactament el Nou Mil·lenni?
És un projecte urbanístic de més de 12.000 habitatges que transformarà profundament el nostre poble. Hem de tenir en compte que actualment tenim moltes deficiències en matèria d´educació i de sanitat, necessitem encara millorar molts dels nostres serveis públics. I en canvi l´Ajuntament sols pensa en augmentar els habitants de Catarroja sense pensar en els problemes que això suposa, com el trànsit o els problemes d´abastiment d´aigua. De fet hi ha diversos informes que diuen que no hi ha aigua suficient per a tants edificis nous i a més és una zona inundable.

I penseu què tot açò està relacionat amb l´enderrocament de l´Alqueria?
Clar que sí, la protecció de l´Hort dels Mestres, i d´altres cinc masies centenàries, obligaria a reformular tot el Nou Mil·lenni i això pot suposar riscos que els principals beneficiaris econòmics de l´operació, l´empresa Llanera i els polítics, no estan disposats a córrer.


Be, i què féreu els dies després de l´enderrocament?
Els primers dies foren molt complicats, no sabíem molt be com organitzar-nos i l´oratge no va acompanyar gens. A més encara no teníem muntades totes les tendes ni una mínima infraestructura per resistir. Al cap dels dies ja ens organitzàrem per torns i teníem ja un bon campament equipat. A més la resposta del poble ha sigut molt bona. Molts veïns vénen a visitar-nos i porten coses que podem necessitar. Per exemple ara ens han deixat un generador. Una vegada assentats, un grup de veïns, dirigits per un arqueòleg del poble, Miquel Martí, intentaren reconstruir l´alqueria, ja que l´Ajuntament no pensava fer res per salvar l´edifici. És ací quan començaren els problemes i les amenaces.

Quines amenaces?
Sí, als pocs dies de l´intent d´enderroc el consogre de l´alcalde i el propietari de l´empresa d´enderrocs "Corcoles" es presentaren allà i diuen que venien en nom del propietari i que no podíem estar allí. Nosaltres li explicàrem que estàvem allií per evitar que tiraren la casa. La situació era molt surrealista i la cosa va anar pujant de to i acabaren amenaçant a algunes persones i dieren que sabien qui era el propietari, però no ho pensaven dir.


Però no sabeu qui és el propietari?
No, no se sap res, al cadastre diuen que eixes dades varen desaparèixer misteriosament el dia 22 d´octubre. Nosaltres el que exigim és que s´investigue qui està darrere de l´actuació i que es contacte amb el propietari, però l´Ajuntament ja ha dit que no ho pensa fer. De moment la única persona que podem relacionar amb l´alqueria és al seu consogre.

A banda de la investigació, quines altres exigències teniu?
Des del principi les nostres exigències són tres: la consolidació, la restauració i la protecció de la masia. Fins que l´ajuntament no signe això no pensem abandonar. De moment pareix que no pensen moure fitxa.

A l´últim ple del consistori es va parlar del tema, què va passar?Sí, el ple de l´Ajuntament va ser prou agitat. Va començar amb una protesta de Maulets que va provocar la intervenció de la policia local. Després alguns, com jo, fórem expulsats del ple per protestar i es feren moltes preguntes a l´alcalde sobre l´Hort. Ell no en va voler contestar cap en eixe moment i es va aprovar un document que diu que hem d´abandonar la protesta, però en canvi no parla ni d´investigar ni de res, ja que diuen que no és responsabilitat seua, sinó de Conselleria, curiosament també en mans del PP...

I després d´això?
Res, nosaltres pensem continuar al nostre ritme, amb les nostres exigències. Els pròxims dies sabem que poden ser molt difícils i que poden venir en qualsevol moment, per això necessitem més gent que mai. A més algunes persones han anunciat que començaran una vaga de fam.

A. GONZÁLEZ ROJAS, TORRENT

L'Accent 118 (del 13 al 26 de novembre de 2007)
Article en PDF